Thorium er et radioaktivt element, der ofte blev brugt til produktion af visse typer optiske linser i midten af det 20. århundrede. Årsagen til dette var, at thorium kunne føjes til det glas, der blev brugt i linser for at øge brydningsindekset, hvilket gjorde linserne tyndere og lettere, mens de stadig leverer billeder af høj kvalitet.

Med tiden blev det imidlertid opdaget, at brugen af thorium i linser havde nogle utilsigtede konsekvenser. For det første er Thorium et radioaktivt element, der udsender alfa -partikler, som kan skade film- og fotografiske plader over tid. Dette kan føre til et tab af billedkvalitet og endda ødelæggelse af fotografier over tid.

Derudover udgør brugen af thorium i linser også en sundhedsrisiko for dem, der kommer i kontakt med dem(under fremstillingen), især i form af støv fra linserne.

Som et resultat er brugen af thorium i linser stort set udfaset over tid, hvor producenterne nu bruger alternative materialer til at opnå lignende brydningsindeksforbedringer uden sundheds- og sikkerhedsrisici forbundet med thorium.