Pentacon var en kamera- og optikproducent baseret i Dresden, Tyskland. Virksomheden blev grundlagt i 1951 som VEB Pentacon Dresden, efter nationaliseringen af Zeiss Ikon-kamerafabrikken efter Anden Verdenskrig. Pentacons første kamera, Pentacon 35, blev introduceret i 1954.
Gennem 1950'erne og 1960'erne producerede Pentacon en række populære kameraer, herunder Praktica-serien, som var overkommelige og meget brugt af amatørfotografer. Pentacon producerede også linser, kikkerter og andet optisk udstyr.

I 1970'erne fusionerede Pentacon med Carl Zeiss Jena-fabrikken til VEB Kamera- und Kinowerke Dresden (K&K), som fortsatte med at producere kameraer og andet optisk udstyr. Imidlertid stod virksomheden over for stigende konkurrence fra japanske kameraproducenter og kæmpede for at følge med teknologiske fremskridt.
Efter Berlinmurens fald og den tyske genforening i 1990 blev K&K privatiseret og blev et aktieselskab ved navn Pentacon GmbH. Virksomheden fortsatte dog med økonomiske vanskeligheder og indgav en konkursbegæring i 2001.

I dag er Pentacon-mærket ejet af et kinesisk firma, som producerer kameraer og objektiver under Pentacon-navnet. Disse produkter er dog ikke direkte relateret til det originale Pentacon-firma eller dets arv med at producere højkvalitets, overkommelige kameraer og optik.