Vintage objektiver

Jeg holder meget af gamle manuelle objektiver, og benytter dem så ofte jeg kan. Moderne objektiver er fantastiske men mangler dog ofte ”personlighed” - det kan man finde ved de gamle objektiver. Der er flere gamle objektiver som tager billeder med en enestående og vidunderlig bokeh.

Vintage lens bokeh

Ved lav blænde er skarpheden er ofte "mudret" eller "blød"og giver ved nogle objektiver, en helt speciel bokeh som er meget eftertragtet.

Før du køber et gammelt objektiv......

Fejl og mangler

Ofte har de gamle objektiver være opbevaret på et loft, en fugtig kælder eller en garage med skiftende temperaturer. Objektiverne kan se flotte ud, men man er nødt til at lave et godt gennemsyn, inden man køber.
Svamp er ofte et fingerpeg på, at objektivet har være opbevaret forkert. Typisk får man øje på svamp på frontelementet - det kan som regel afmonteres og renses. Desværre har fungus en mani med at ødelægge coatningen, så selv om man har fjernet fungus, kan man ofte stadig se, hvor den har været. Fungus i udkanten af glasse betyder mindre, i billed center er ikke godt. Læg også mærke til fungus i de andre elementer - forreste og bagerste element kan man ofte selv rense....men de midterste elementer kræver typisk, at hele objektivet skal adskilles.

.Fungus on old lens

Svamp(fungus) opstår ved høj luftfugtighed, derfor er det vigtigt at få linserne gennemtørret inden man pakker dem væk.
Ridser

Ridser på front elementet betyder faktisk mindre end mange tror....... prøv at se i slutningen af denne video(omkring 8:30 min.) 

Delaminering

Ofte er et element sammensat af flere lag glas, som er limet sammen. Store temperatursvingninger, fugt og alder kan forudsage at limen svigter og glassene skiller ad - det kalder man delaminering. 
Undgå objektiver hvor elementerne er delamineret - de kan ikke renses eller repareres!

Delaminering

Advarsel: Takumar objektiver med radioaktivt Thorium element "gulner" med alderen - på nettet finder man mange metoder til at fjerne den gule belægning med. Flere af metoderne, herunder at placere objektivet i direkte sollys i flere dage, kan forudsage delaminering. Brug en UV pære i stedet og sørg for god ventilation omkring objektivet.

CA - Chromatic aberrations

Gamle objektiver har normalt mere CA end moderne objektiver.
CA står for "Chromatic aberrations" og ses typisk, ved en farvet kant(her rød) ved siden af elementerne i billedet. Det skal lige nævnes at alle objektiver har mere eller mindre CA, nye og gamle, men kamera fabrikanterne indbygger automatisk korrektion for dette(gælder bare ikke de gamle objektiver). CA kan rettes/fjernes i de fleste billedbehandlingsprogrammer.