Dybdeskarphedsskala(DOF)

Vintage objektiver har ofte en dybdeskarphed (DOF) skala på dem, som kan bruges til at bestemme zonen med acceptabel skarphed i et fotografi.

Her er trinene til at bruge DOF-skalaen på et vintageobjektiv:

  1. Indstil først fokus på emnet - her vist med 2m afstand.
    DOF scale distance
  2. Indstil objektivet til den ønskede blænde: DOF-skalaen på objektivet er specifik for blændeindstillingen. Så først skal du indstille blænden til det ønskede f-stop - her blænde 8.
    DOF scale aperture
  3. Find den hyperfokale afstand: Den hyperfokale afstand er den nærmeste afstand, hvor objektivet kan fokuseres, mens det fjerneste punkt stadig holdes i acceptabel fokus. For at finde den hyperfokale afstand skal du se på DOF-skalaen på objektivet og finde den blændeindstilling, du har valgt. Følg derefter linjen fra det punkt til den anden side af skalaen. Det tal, du finder der, er den hyperfokale afstand - her er DOF området fra ca. 1,5m til 2,8m.
    DOF scale read

Det kan kræve lidt øvelse at bruge DOF-skalaen på et vintageobjektiv, men det kan være et værdifuldt værktøj til at opnå skarp fokus og kontrol over zonen med acceptabel skarphed i dine fotografier.

NB: DOF skalaen virker kun med normal montering - bruger du mellemringe eller forsatslinser, så kan DOF skalaen ikke bruges.